Замах на Трампа є найбільш приголомшливим провалом Секретної служби за десятиліття – ЗМІ

Замах на Дональда Трампа є кричущим провалом Секретної служби США: колишній президент опинився під ударом внаслідок порушення правил безпеки.

Про це пишуть The Wall Street Journal, Politico та Bloomberg.

Видання WSJ зазначає, що під час розслідування дій Секретної служби пильну увагу буде приділено попередній роботі із забезпечення безпеки на місцевості біля мітингу в Батлері, включаючи будівлю, що належить American Glass Research, де знаходився стрілець Томас Метью Крукс.

«Особи, відповідальні за планування, затвердження та реалізацію цього явно недостатнього плану безпеки, повинні дати свідчення перед Конгресом і понести відповідальність», – заявив конгресмен Рубен Гальєго.

«Реальність така, що немає жодних виправдань, що Секретна служба не змогла надати достатньо ресурсів для спостереження за відкритим дахом у 100 ярдах від місця події. Він (стрілець – ред.) нізащо не мав робити ці постріли», – зазначив колишній співробітник Секретної служби Білл Пікл.

За словами колишніх агентів, напередодні подій Секретна служба регулярно відвідує прилеглі підприємства та будівлі та співпрацює з місцевими правоохоронними органами для моніторингу та забезпечення безпеки споруд за межами периметру безпеки.

За словами Пікла, під час розслідування буде дано оцінку тому, як Секретна служба взаємодіяла з місцевими правоохоронними органами та використовувала технології, включаючи безпілотники, для виявлення загроз.

Крім того, розслідування з'ясовуватиме, чи обговорювалося перекриття доступу на дахи прилеглих будівель.

Виникають також питання, чи досить швидко діяла контрснайперська команда, щоб виявити стрілка і відкрити вогонь. Аудіозапис події та свідчення свідків вказують на те, що підозрюваний міг зробити до семи пострілів, перш ніж його вбили.

Після стрілянини агенти прикрили Трампа, як цього вимагає протокол. Але коли його почали евакуювати, вони двічі відкрили його груди та тіло натовпу. Якби стрілок був не один, така помилка була б фатальною.

Деякі критики Секретної служби стверджували, що агенція відхилила запити команди Трампа про додатковий захист. Агентство назвало ці звинувачення «абсолютно хибними», пише Bloomberg.

«Твердження про те, що член групи безпеки колишнього президента запросив додаткові безпекові ресурси, які Секретна служба США або Міністерство внутрішньої безпеки відкинули, є абсолютно хибним. Насправді, нещодавно Секретна служба США додала захисні ресурси та можливості до служби безпеки колишнього президента», – йдеться у повідомленні.

Загалом події суботи стали, можливо, найбільшою безпековою кризою для Секретної служби з тих пір, як у 1981 році був скоєний замах на президента Рональда Рейгана.

Нагадаємо, замах на Дональда Трампа було скоєно 13 липня у штаті Пенсильванія. Політик отримав поранення вуха, але вже виписаний із лікарні та збирається взяти участь у з'їзді Республіканської партії.

Підозрюваний у спробі вбивства був ідентифікований як 20-річний Томас Метью Крукс із Бетел-Парку, штат Пенсильванія. Перші деталі розслідування замаху розповіли у ФБР.

Президент США Джо Байден доручив підвищити рівень захисту Трампа та переглянути заходи безпеки на з'їзді республіканців.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО