Чи можна Україні бити по території росії західною зброєю: позиція союзників (оновлено)

Читать на русском

Багато союзників надають Україні озброєння, у тому числі далекобійне, з умовою використовувати його лише на своїй території. Однак останні дії росіян, зокрема регулярні невиборчі обстріли Харкова і наступ на півночі області, можуть спонукати партнерів зняти ці обмеження. Так, генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Україна повинна мати право використовувати надану їй зброю для ударів по легітимних військових цілях на території росії. Загалом питання вже обговорюється в Євросоюзі та НАТО, і більшість союзників, якщо судити з їхніх публічних заяв, виступають за зняття обмежень. Деталі – на інфографіці «Слово і діло».

UPD 31 травня. Додалися США та Німеччина.

UPD 30 травня. Додалася Данія і Норвегія.

UPD 29 травня. Додалися Франція та Канада.

У питанні використання військової допомоги важливою є позиція головного союзника України – США. Але там немає єдності щодо того, варто Україні чи не варто використовувати американську зброю для ударів по росії.

Україна, як нещодавно написали ЗМІ, почали тиснути на адміністрацію Джо Байдена із проханням зняти обмеження на використання наданої зброї. Публічно в Білому домі заявили, що їхня позиція не змінилася, але ЗМІ повідомили, що там розпочалася активна дискусія щодо зняття заборони.

Ініціював обговорення Державний департамент: держсекретар Ентоні Блінкен після «протверезного візиту до Києва» вважає, що Україні потрібно дозволити завдавати ударів по цілях на території рф. У Києві він сказав, що Штати це не заохочують, але вирішувати має сама Україна.

І голосів за зняття заборони у Штатах стає дедалі більше. Група законодавців від обох партій звернулася до Пентагону із закликом дозволити удари: за їхніми словами, нинішня політика адміністрації Байдена сковує можливості України чинити опір окупантам. Спікер Палати представників США Майк Джонсон каже, що Україні потрібно дозволити вести війну так, як вона вважає за потрібне.

Не підтримують удари по території росії західною зброєю Німеччина, Бельгія, Італія.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не бачить причин розширення зони застосування західної зброї Україною. На його думку, встановлені та погоджені з Україною правила використання німецької допомоги працюють. Він також нагадав, що робить все, щоб запобігти «переростанню конфлікту у велику війну».

Прем'єрка Італії Джорджа Мелоні визнала позицію генерального секретаря НАТО щодо ударів по території росії «контрпродуктивною».

Велика Британія, Данія, Польща, Литва, Канада, Латвія, Нідерланди, Швеція, Чехія, Франція, Норвегія, Фінляндія, Німеччина та США (з обмеженнями) вважають, що Україна має право завдавати ударів по російській території.

Фінляндія ще в лютому повідомила, що не встановлювала жодних обмежень щодо використання її зброї – удари можна завдавати по території рф.

Британія нещодавно підтвердила таке право України. Міністр закордонних справ Девід Кемерон під час візиту до Києва 2 травня сказав: «Україна має таке право. Росія завдає ударів по українській території, і цілком зрозуміло, що Україна відчуває необхідність захищатися».

Польща підтримала пропозицію зняти заборону для України, оскільки, як сказав глава МЗС Радослав Сікорський, росія себе нічим не обмежує: «Росіяни завдають ударів по українській електромережі, зернових терміналах і газосховищах, цивільній інфраструктурі... Крім того, що росія не використовує ядерну зброю, вона нічим себе не обмежує».

Міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс сказав, що союзники від самого початку припустилися помилки, обмеживши дії України, але зараз потрібно дати більше свободи для завдання ударів по цілях у рф. «Вони повинні мати можливість завдавати ударів по російській території, лініях постачання та військам, які готуються до наступу. Правилам підпорядковується лише одна сторона. Ми маємо відмовитися від цих правил, які ми самі створили», – вважає він.

На думку президента Латвії Едгара Рінкевичюса, нинішній наступ росії – це якраз результат нерішучості союзників. «Те, що ми бачимо – наслідок нашої неспроможності надати Україні зброю та накладення обмежень на те, як Україна може її застосовувати – для ударів по території росії. Ми говоримо не про цивільні, а про легітимні військові цілі», – зазначив він.

Він сказав, що немає жодної раціональної причини зберігати для України заборону, а страх, що росія застосує тактичну ядерну зброю – безпідставний.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський назвав дві причини, через які Захід вагається і не може дозволити Україні завдавати ударів у відповідь по території росії.

Союзники обговорюють ще одне дискусійне питання – можливість відправлення військ до України. «Слово і діло» розібралося, хто виступає за, а хто – проти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: