Переговори з росією: як змінювалася риторика Зеленського під час великої війни

Читать на русском

Через два з половиною роки після початку повномасштабної війни Україна знову допускає можливість повернення територій дипломатичним шляхом. В одному з інтерв'ю Володимир Зеленський допустив, що мирні переговори з російським диктатором путіним можна було б провести через міжнародних посередників – як це було з Чорноморською зерновою ініціативою. Він також сказав, що світова спільнота має тиснути на рф, щоб переконати її сісти за стіл переговорів. Позиція президента щодо переговорів неодноразово змінювалася з лютого 2022-го, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Володимир Зеленський закликав володимира путіна провести переговори відразу після повномасштабного вторгнення в Україну. «Хочу ще раз звернутись до президента російської федерації. На всій території України тривають бої. Давайте сідати за стіл переговорів, щоби зупинити загибель людей», – заявив він 25 лютого.

На початку березня під час зустрічі з іноземними журналістами президент підтверджував готовність сісти за стіл переговорів. «Що ти хочеш від нас? Іди з нашої землі. Не хочеш зараз піти, сядь зі мною за стіл переговорів. Я вільний, сядь зі мною. Тільки не на 30 метрів як з Макроном, Шольцем і так далі. Я ж сусід – мене не треба на 30 метрів тримати, я не кусаюся. Я нормальний мужик, сядь зі мною, поговори. Чого ти боїшся?», – так Зеленський звертався до путіна.

У лютому та березні в Білорусі та Туреччині відбулося кілька раундів переговорів між українською та російською делегацією. При цьому від прямих переговорів між Зеленським та путіним у Кремлі під різними приводами відмовлялися.

Найважливіший етап переговорів відбувся 29 березня у Стамбулі, де сторони обговорювали проєкт гарантій безпеки, а росіяни оголосили про відведення військ із Київської та Чернігівської областей. Але після цього прогресу у діалозі не було.

Наприкінці квітня Зеленський підтвердив готовність України домовлятися з росією, але попередив, що всі процеси будуть зупинені у разі оголошення «референдумів» на окупованих територіях.

До середини травня переговори були припинені: як пояснив учасник делегації Михайло Подоляк, одна з причин полягала в тому, що росія у своїх вимогах відмовлялася враховувати реалії війни, що склалися.

Зеленський допустив повернення до переговорів за умови, що російські війська відійдуть на позиції станом на 23 лютого 2022-го. Крім того, він хотів прямих переговорів саме з путіним – без посередників, які нічого не вирішують.

Влітку 2022-го президент був готовий обговорювати на переговорах завершення війни та виведення російських військ із території України.

30 вересня 2022 року путін оголосив про анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Він запропонував Україні сісти за стіл переговорів, але без обговорення статусу окупованих територій.

У відповідь Зеленський ввів у дію рішення РНБО про неможливість переговорів із путіним: «Україна була і залишається лідером із переговорних зусиль. Саме наша держава завжди пропонувала росії домовитися про співіснування на рівних, чесних, гідних та справедливих умовах. Очевидно, що із цим російським президентом це неможливо. Він не знає, що таке гідність та чесність. Тому ми готові до діалогу з росією, але вже з іншим президентом рф».

Путін перед Самітом миру вирішив назвати свої умови для «переговорів»Путін перед Самітом миру заявив, що нібито готовий до переговорів та назвав умови – Україна має відмовитись від окупованих територій та членства в НАТО.

Пізніше він повторив, що Україна «не зачинила двері» до переговорів, але проводитиме їх із росією, яка справді хоче миру. «Тією, яка справді готова до миру. Тією, яка готова визнати, що вони окупанти. І поки я не чув подібних заяв від російської федерації – ні від путіна, ні від когось ще», – зазначав він.

15 листопада 2022-го Зеленський представив Формулу миру України – десять умов припинення війни: радіаційна та ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених та депортованих; виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності України; виведення російських військ та припинення бойових дій; повернення справедливості; протидія екоциду; недопущення ескалації; фіксація закінчення війни.

Протягом минулого року до початку контрнаступу ЗСУ та після того, як він не приніс очікуваного результату, Зеленський говорив, що Україна піде на переговори лише після виведення російських військ.

У грудні, коли Україна активно працювала над організацією першого Глобального саміту миру, Зеленський допустив переговори з росією, якщо вона готова сприйняти підсумковий документ.

Цього року тема переговорів та закінчення війни звучить у заявах Зеленського набагато частіше.

У лютому президент висловив сумнів у тому, що переговори з путіним можуть принести мир. Але, за його словами, диктатору «можна запропонувати майданчик, де він визнає свою помилку та свій програш».

А у березні Зеленський припустив, що не всі захоплені території будуть звільнені військовим шляхом, але ЗСУ треба вийти на межі 2022 року, щоб підштовхнути путіна до переговорів.

15-16 червня Україна провела перший Саміт миру, на який представників росії не покликали. Другий саміт планується провести у листопаді та вже з представниками рф. Крім того, до кінця року Зеленський обіцяв представити план закінчення війни на підставі Формули миру.

Загалом риторика Зеленського щодо переговорів стала м'якшою. Зокрема, наприкінці червня він допустив, що їх можна провести через посередників: «Така модель була застосована вперше на прикладі зернового коридору, коли Україна домовлялася не з росією, а з ООН та Туреччиною. Вони, у свою чергу, взяли на себе відповідальність домовлятися з нами, а потім підписувати відповідну угоду з рф. Так вона і спрацювала: дві дзеркальні угоди, між якими ООН і Туреччина».

Нагадаємо, газета The New York Times опублікувала проєкт «мирного договору» між Україною та росією від квітня 2022 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: